Etusivu TeatteriJuttuarkistoLappeenrannan kaupunginteatterin tuleva ohjelmistokausi on julkaistu – luvassa hervoton parisuhdefarssi, murhaklassikko sekä ajankohtaista draamaa
2.4.2024 12.40

Lappeenrannan kaupunginteatterin tuleva ohjelmistokausi on julkaistu – luvassa hervoton parisuhdefarssi, murhaklassikko sekä ajankohtaista draamaa

Tulevalla esityskaudella 2024–2025 Lappeenrannan kaupunginteatterissa on luvassa monipuolinen kattaus teatteritaidetta, viihdettä sekä kiinnostavia yhteistyöproduktioita. Uusi ohjelmistokausi käynnistetään elokuun viimeisellä viikolla teatterin 75-vuotisjuhlilla ja päätetään komeasti Rakkaudesta vappuun -konserttikiertueella yhdessä Lappeenrannan kaupunginorkesterin ja Rakuunasoittokunnan kanssa.

Syyskauden ohjelmistossa suurella näyttämöllä ovat Charlie Chaplinin murhaklassikko Ritari Siniparta sekä Minna Koskelan hulvaton farssi Exän uus ja vanha. Pienellä näyttämöllä nähdään kotimainen draama Tyttö ja varis sekä Mustan ja Valkoisen Teatterin kanssa toteutettava yhteistyötuotanto Ennusmerkkejä

Kevätkaudella 2025 Suurella näyttämöllä ensi-iltansa saa Emmi Itärannan romaanin pohjalta Helka-Maria Kinnusen dramatisoima näytelmä Teemestarin tytär. Pienellä puolella nähdään kaksi yhteistyötuotantoa. Kantaesityksensä saava Asta Honkamaan käsikirjoittama näytelmä Hiljan päivät, joka on yhteistuotanto Teatteri Imatran kanssa sekä A.K.A. – Toiselta nimeltään, joka on yhteistyöproduktio Teatteri Jurkan kanssa.

Uusi ohjelmistokausi uudistaa myös teatterin kausikorttikäytännön. Valittavaksi tulee peräti viisi erilaista kausikorttivaihtoehtoa. Perinteisen esityskohtaisen kausikortin lisäksi valikoimaa täydentävät päivänäytöksiin käyvä Matinea-kortti, Nuorten kausikortti sekä Kultakortti, jolla on rajaton sisäänpääsy teatterin oman tuotannon esityksiin.

Teatterin juhlavuosi käynnistetään Charlie Chaplinin klassikolla Ritari Siniparta

Lappeenrannan kaupunginteatteri juhlii 75-vuotistaivaltaan elokuun viimeisellä viikolla. Juhlaviikon aikana teatterilla järjestetään maksutonta ohjelmaa kuten kulissikierroksia ja syntymäpäiväkahvit. Teatterin juhlaviikkojen tarkempi ohjelma aikatauluineen julkaistaan myöhemmin.

Syysohjelmiston avaa 7.9. ensi-iltansa saava näyttämöversio Charlie Chaplinin klassikosta Ritari Siniparta. Juha Luukkosen sovittamaa ja ohjaamaa näytelmää on esitetty vain kerran aiemmin, Kokkolan kaupunginteatterissa. Pääroolissa monsieur Verdoux´na loistaa Seppo Kaisanlahti.  

Ritari Siniparta (Monsieur Verdoux) kertoo suuren laman seurauksena työttömäksi jäävästä pankkivirkailija Henri Verdoux´sta, joka pyrkii kekseliäästi elättämään itsensä ja perheensä viettelemällä varakkaita naisia ja huijaamalla heidän omaisuutensa. Ritari Sinipartaa on pidetty yhtenä Chpalinin uran hienoimmista teoksista.  

Syksyn toisena ensi-iltana nähdään Sirkku Peltolan käsikirjoittama lämmin draama Tyttö ja varis, jonka ohjaa Markus Järvenpää. Peltolan nerokasta ja tarkkaa dialogia lavalla tulkitsevat Helka-Maria Kinnunen, Leena Nuora, Eppu Pastinen ja Aino Sirje. Näytelmä valottaa eri taustoista tulevien ihmisten ajatuksia kirkkaasti, huumorilla höystettynä.

Pikkujoulukauteen kotimaisella farssilla

Marraskuussa ensi-iltansa Suurella näyttämöllä saa Katja Krohnin ohjaama hulvaton perhefarssi Exän uus ja vanha. Yllätyksiä ja nauruhermoja kutkuttavia käänteitä vilisevän komedian on käsikirjoittanut muun muassa Kumman kaa TV-sarjasta tuttu Minna Koskela. Näytelmä kertoo nelikymppisestä parista Jarista (Samuli Punkka) ja Terhistä (Netta Salonsaari), jotka ovat eronneet puoli vuotta aikaisemmin. Välit on saatu kohtuullisen asialliseen kuntoon, kunnes Jari ilmoittaa tulevansa Terhin luokse kylään uuden naisystävänsä kanssa. Naisystävän, jonka kanssa hänellä on 20 vuoden ikäero. Kaikki ei tietenkään suju kuten on suunniteltu, eikä ole sitä, miltä näyttää… 

Marraskuun toisena ensi-iltana nähdään kirpaisevan ajankohtainen, lyhyttarinoihin ja novelleihin perustuva näytelmä Ennusmerkkejä, joka on yhteistuotanto Mustan ja Valkoisen Teatterin kanssa. Mikhail Durnenkovin käsikirjoittama ja Kamran Shahmardanin ohjaama näytelmä yhdistää elokuvaa ja teatteria luoden kokeilevaa ja visuaalista tarinankerrontaa. Ennusmerkit kuvaa koronan jälkeistä yhteiskuntaa, jossa maksimaaliseksi jännittynyt maailmantila on työntämässä koko maapalloa sotaan. Näytelmä on osa Maailma näyttämölle -hanketta.

Syyskauden kruunaa jo perinteeksi muodostunut Tule joulu kultainen -joulukonsertti, joka toteutetaan yhteistyönä Lappeenrannan kaupunginorkesterin kanssa 4.12.2024 teatterin Suurella näyttämöllä.  

Rohkeiden naisten kevät ja konserttikiertue

Vuoden ensimmäisenä ensi-iltana on koskettava monologinäytelmä A.K.A. - Toiselta nimeltään, joka on yhteistuotanto Teatteri Jurkan kanssa. Näytelmä kertoo rodullistetun pojan (Carlos Orjuela) tarinan, jonka on käsikirjoittanut Daniel J. Meyer ja ohjannut Tuomas Parkkinen. Näytelmä toteutetaan Maailma näyttämölle -hankkeen tuella.

Helmikuussa Suurella näyttämöllä ensi-iltansa saa Emmi Itärannan kirjaan perustuva musiikkinäytelmä Teemestarin tytär. Helka-Maria Kinnusen dramatisoima ja ohjaama fantasia kertoo Noriasta (Jisook Kim), joka asuu maailmassa, jossa on pulaa puhtaasta vedestä. Globaalin armeijan valvovan silmän alla Noria tonkii entismaailman aarteita muovihaudoista yhdessä ystävänsä Samion (Volter Putro) kanssa. Teemestarin tytär on maaginen esitys toivon merkityksestä ja ystävyyden voimasta sekä vedestä, jota mikään ei voi kahlita. Näytelmän musiikin sähkökanteleelle säveltää ja esittää Senni Eskelinen.

Pienellä näyttämöllä kantaesityksensä saa Asta Honkamaan käsikirjoittama näytelmä Hiljan päivät, joka on lämpimän humoristinen näytelmä imatralaisesta menestyskirjailijasta Hilja Valtosesta. Hiljan päivät on näytelmä Hiljasta ja siitä, miten hän alkoi kirjoittaa. Samalla se on näytelmä hänen miehestään Kostista - miehestä, joka opetteli pitämään tiskihanskoja ihmisten edessä. Näytelmä on yhteistuotanto Teatteri Imatran kanssa ja sen ohjaa Maia Häkli.

Lappeenrannan kaupunginteatterin kevätkausi 2025 huipentuu Rakkaudesta vappuun -konserttikiertueeseen yhdessä Rakuunasoittokunnan ja Lappeenrannan kaupunginorkesterin kanssa. Vapun suurkonsertti nähdään Lappeenranta-salin lisäksi Mikkelin Mikaelissa sekä Kotkan Satama Areenalla. Lavalla nähdään koko Rakuunasoittokunta sekä Lappeenrannan kaupunginorkesteri solisteinaan ja juontajinaan Lappeenrannan kaupunginteatterin näyttelijät.

Monipuoliset vierailut täydentävät ohjelmiston

Tulevan kauden ohjelmistoa täydentävät valikoidut vierailuesitykset. 2.10.2024 Suurella näyttämöllä vierailee Red Nose Company Juoksuhaudantie-esityksellään. Se on hurmannut sekä kriitikot että monenikäiset yleisöt klovneriaa ja komediaa yhdistelevällä meiningillään. Lisää komediaa on luvassa 16.10.2024 kun Suurella näyttämöllä nähdään stand upia ja teatteria lämpimästi sekoittava Miesflunssa.  

Marraskuun lopussa Pienellä näyttämöllä vierailee Tanssiteatteri Raatikko HipHop Hurraa! -esityksellään, joka hurmaa etenkin pienet katsojat. Esityksiä on luvassa kaksi 30.11.2024 klo 10 ja 13. Esityksen tarjoaa Balettiyhdistys Attitydi.

Kevään 2025 vierailuesitykset saavat takuuvarmasti hymyn huulille. 5.2.2025 Suurella näyttämöllä nähdään Pulkkinen Live, joka tuo klassikkosarjan hahmot ilmielävinä teatterin lavalle.

12.3.2025 päästään kuulemaan Tuiren ja Kaukon rakkaustarina, kun Minna Koskelan käsikirjoittama musiikkikomedia Rakastan sua ja Abbaa saapuu vieraaksi Suurelle näyttämölle. 

Teatterin juhlaviikot, uudet kausikortit sekä mahdollisuus päästä koeyleisöksi

Lappeenrannan kaupunginteatteri juhlii 75-vuotistaivaltaan elokuun viimeisellä viikolla. Juhlaviikon aikana teatterilla järjestetään maksutonta ohjelmaa kuten näyttely, joka tarjoaa kurkistuksen teatterin menneisiin vuosiin, sekä kulissikierroksia ja syntymäpäiväkahvit. Teatterin juhlaviikkojen tarkempi ohjelma aikatauluineen julkaistaan myöhemmin.

Syksyllä 2024 Lappeenrannan kaupunginteatteri uudistaa kausikorttikäytäntönsä palvelemaan paremmin eri käyttäjäryhmien tarpeita. Valittavana on viisi erilaista kokonaisuutta: Kausikortti kevät tai syksy, jolla pääsee katsomaan ennalta ilmoitetut esitykset, Matinea-kortti, jolla pääsee katsomaan kaikki teatterin oman tuotannon päiväesitykset sekä alle 18-vuotiaille tarkoitettu Nuorten kausikortti. Valittavana on myös Kultakortti, jolla pääsee katsomana teatterin oman tuotannon esityksiä aina kun haluaa.    

Syyskaudella 2024 myyntiin tulee myös uudenlainen kulissikierros + koeyleisö -paketti, jolla pääsee tutustumaan sekä kulissikierrokselle, että koeyleisöksi työn alla olevaan esitykseen. Paketit avataan myyntiin kevään 2024 aikana.

Lappeenrannan kaupunginteatterin ensi-illat, syksy 2024

Ritari Siniparta
Käsikirjoitus: Charlie Chaplin
Ohjaus ja dramatisointi: Juha Luukkonen
Ensi-ilta 7.9. klo 16
Suurella näyttämöllä

Tyttö ja Varis
Käsikirjoitus: Sirkku Peltola
Ohjaus: Markus Järvenpää
Ensi-ilta 21.9. klo 16
Pienellä näyttämöllä

Exän uus ja vanha
Käsikirjoitus: Minna Koskela
Ohjaus: Katja Krohn
Ensi-ilta 9.11. klo 16
Suurella näyttämöllä

Ennusmerkkejä
Käsikirjoitus: Mikhail Durnenkov
Ohjaus: Kamran Shahmardan
Yhteistyössä Mustan ja Valkoisen Teatterin kanssa
Ensi-ilta 23.11. klo 16
Pienellä näyttämöllä

Tule joulu kultainen -joulukonsertti
Yhteistyössä Lappeenrannan kaupunginorkesterin kanssa
4.12.2024 klo 19
Suuri näyttämö

Syksyn vierailut:

Red Nose Company: Juoksuhaudantie 2.10.2024 klo 19
Miesflunssa 16.10.2024 klo 19
Tanssiteatteri Raatikko: HipHop Hurraa!  30.11.2024 klo 10 & 13

Lappeenrannan kaupunginteatterin ensi-illat, kevät 2025

Teemestarin tytär
Käsikirjoitus: Emmi Itärannan romaanin pohjalta Helka-Maria Kinnunen
Ohjaus: Helka-Maria Kinnunen
Ensi-ilta 1.2.2025 klo 16
Suurella näyttämöllä

A.K.A. – Toiselta nimeltään
Käsikirjoitus: Daniel J. Meyer
Suomennos: Lumi Eronen
Ohjaus: Tuomas Parkkinen
Ensi-ilta 11.1.2025 klo 16
Pienellä näyttämöllä

Hiljan päivät
Yhteistyössä Teatteri Imatran kanssa
Käsikirjoitus: Asta Honkamaa
Ohjaus: Maia Häkli
Ensi-ilta 15.2.2025
Pienellä näyttämöllä

Rakkaudesta vappuun -konserttikiertue
Yhteistyössä Rakuunasoittokunnan ja Lappeenrannan kaupunginorkesterin kanssa
Mikkeli: Mikaeli 30.4.2025 klo 18
Lappeenranta: Lappeenranta-Sali 1.5.2025 klo 14
Kotka: Satama Areena 3.5.2025 klo 16
Huom. Liput tulevat myyntiin elokuussa 2024

Kevään 2025 vierailut:

Pulkkinen Live 5.2.2025 klo 19
Rakastan sua ja Abbaa 12.3.2025 klo 19

Lisätiedot:

Helka-Maria Kinnunen, teatterinjohtaja
Lappeenrannan kaupunginteatteri
puh. 040 559 2605, helka-maria.kinnunen@lappeenranta.fi

Liput:

Asiakaspalvelukeskus Winkki
Villimiehenkatu 1, kaupungintalo 1.krs
Avoinna ma-pe klo 8.30–16.30

Puhelin, sähköposti ja chatpalvelu
puh. 05 616 2290
teatteri@lappeenranta.fi

Liput verkosta
Lippu.fi  Lappeenrannan kaupunginteatteri - buy tickets | lippu.fi

Tutustu tarkemmin tulevaan ohjelmistoon: Ohjelmisto - Lappeenrannan kaupunginteatteri - Lappeenrannan teatteri (lprteatteri.fi)