Etusivu TeatteriTeatterikasvatus

Nuori Näyttämö -hanke

Nuori Näyttämö -hanke

Nuorten teatteria nähdään Lappeenrannan kaupunginteatterissa huhtikuussa 2024

Lappeenrannan kaupunginteatteri on mukana valtakunnallisessa Nuori Näyttämö -hankkeessa vuosina 2022–2024. Nuori Näyttämö -konsepti on kokonaisuus, jossa nuoret teatterinharrastajat saavat mahdollisuuden vahvistaa omaa osaamistaan tai aloittaa aivan uuden harrastuksen hankkeen tukemana. 

Näytelmäkirjailijat Pauliina Feodoroff, Marko Järvikallas sekä Arda Yildirim ovat kirjoittaneet 13–19-vuotiaille suunnatut uudet näytelmät, joista nuoret ovat valmistaneet teatteriesityksiä.  

Lappeenrannan alueen hankkeen esityskatselmus järjestetään kaupunginteatterin näyttämöillä 20.4.2024.

Esityskatselmukseen on valittu seuraavat esitykset: 

Taidekoulu Estradi: Meistä, kärpäsistä 
Lemin Nuorisoseura, ryhmä Kanisterit: Kirsikkapommi 
Lappeenrannan Steinerkoulun 8. luokka: Kirsikkapommi 

Kaikista valtakunnallisesti mukana olevista esityksistä vähintään yksi kutsutaan päätösfestivaalille, joka järjestetään Suomen Kansallisteatterissa elokuussa 2024. 

Nuori Näyttämö -hanketta koordinoi Työväen Näyttämöiden Liitto. Lappeenrannan kaupunginteatterissa Nuori Näyttämö -hankkeen yhteyshenkilö on Sanna Kemppainen. 

 

Taidetestaajat

Taidetestaajat 

Lappeenrannan kaupunginteatterin Taidetestaajat-tuotanto näytäntövuonna 2022–2023 on näytelmä Viimeinen Atlantis. Noin 80 kasiluokkaa pääsee katsomaan Viimeisen Atlantiksen erillisnäytöksiä joulukuussa 2022 sekä tammi-helmikuussa 2023. Kokemuksiaan esityksestä koululaiset työstävät teatterin laatimien tehtävien avulla.

Taidetestaajat on Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma, joka tarjoaa kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen vierailuja korkealaatuisen taiteen pariin. Taidetestaajien toiminta tavoittaa valtakunnallisesti yli 65 000 henkeä vuosittain.

Taidetestaajat-toiminnan tavoitteena on tarjota nuorille taide-elämyksiä sekä työkaluja muodostaa kokemuksestaan perusteltu mielipide. Mitä mieltä he ovat kokemastaan? Lähtisivätkö he uudelleen? Toivomme koululaisilta myös suoraa palautetta tulevaisuuden esitysten sekä teatterikokemusten suunnittelua varten.

Taidetestaajat-toimintaa tuottaa Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto.

Kulttuuripolku - Metku

Kulttuuripolku

Lappeenrannan kaupunginteatteri ja Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metku tuottavat lappeenrantalaisille koululaisille kulttuurikasvatusohjelma Kulttuuripolkua. Tavoitteena on tarjota kaikille kaupungin 3. luokkalaisille näytös kerran lukukaudessa koulupäivän aikana. Esitykset organisoi ja kuljetukset koordinoi Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metku.

Kulttuuripolku on varhaiskasvatukseen ja peruskouluille tarkoitettu yhdenvertaisesti ja ikäluokittain etenevä kansallinen malli, joka perustuu valtakunnallisiin opetussuunnitelman perusteisiin ja lakiin kuntien kulttuuritoiminnasta (166/2019). Kulttuuripolku tukee ja täydentää koulujen opetustehtävää laaja-alaisen oppimisen, erilaisten oppimisympäristöjen ja koulun ulkopuolisen yhteistyön tavoitteissa. Tärkeä osa oman kotikaupungin tuntemista ja kulttuurikompetenssin kehittymistä on tietää, mitä eri taiteenlajit ovat, missä niihin pääsee tutustumaan ja miten näissä paikoissa toimitaan.

 
K9-kortti - Metku

K9-kortti

Etelä-Karjalan Lastenkulttuurikeskus Metku jakaa kaikille kaupungin 9. luokkalaisille K9-kortin. Kortti toimitetaan kouluille syyslukukauden alussa. Kortti on yhdeksäsluokkalaisille jaettava henkilökohtainen etukortti, jonka kanssa oppilaat voivat omatoimisesti ja maksutta tutustua Lappeenrannan kaupungin kunnallisten taidelaitosten palveluihin. Korttia näyttämällä voit lunastaa pääsylipun lipunmyynnistä ennen esitystä. Lipun voi varata ennakkoon soittamalla Lappeenrannan asiakaspalvelupiste Winkkiin. Opettajien tekemät ryhmävaraukset teatterin oman tuotannon esityksiin K9-korttilaisille vain erikseen sopimalla niihin näytöksiin, jossa on tilaa. Lisätietoja ryhmävarauksista teatteri@lappeenranta.fi  .