Etusivu TeatteriJuttuarkistoLappeenrannan kaupunginteatterin ja Teatteri Jurkan yhteistuotannolle merkittävä Maailma näyttämölle -apuraha Suomen Kulttuurirahastolta
26.10.2023 11.35

Lappeenrannan kaupunginteatterin ja Teatteri Jurkan yhteistuotannolle merkittävä Maailma näyttämölle -apuraha Suomen Kulttuurirahastolta

Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt Lappeenrannan kaupunginteatterin ja Teatteri Jurkan yhteistuotannolle 40 000 euron apurahan. Apurahalla toteutetaan argentiinalaisen Daniel J. Meyerin monologinäytelmä A.K.A., joka kertoo rodullistetun nuoren kokemuksista. Näytelmän pääroolissa nähdään keväällä 2024 teatterikorkeakoulusta valmistuva Carlos Orjuela. Teoksen ohjaa Teatterin Jurkan Tuomas Parkkinen.

fd6da338-carlos-orguela-nettikoko-taideyliopisto.jpg
Kuvassa Carlos Orjuela, joka nähdään A.K.A.-näytelmän pääroolissa. Kuva: Taideyliopisto. 

‒ A.K.A. on vimmainen ja viiltävä näytelmä ja huippulahjakas, karismaattinen näyttelijä Carlos Orjuela on juuri oikea valinta tulkitsemaan näytelmän teemoja ennakkoluuloista, rasismista, pelosta ja vihasta.

‒ Tässä yhteistuotannossa on kaksi vahvaa teatteria, kaksi erilaista kaupunkia, etten sanoisi mentaliteettia, lyömässä kättä ja yhdistämässä voimansa. Olen palavan innostunut luotsaamaan Jurkan ja Lappeenrannan näyttämöille ajatuksia ja tunteita herättävää teatteria, jatkaa Parkkinen.

A.K.A. saa ensi-iltansa syksyllä 2024 Teatteri Jurkassa, jonka jälkeen teos saapuu Lappeenrantaan. Lappeenrannassa näytelmä saa ensi-iltansa teatterin pienellä näyttämöllä keväällä 2025. Molemmat teatterit järjestävät A.K.A:lle myös kiertue-esityksiä.

‒ Tuntuu tärkeältä tehdä tämä näytelmä, koska se puraisee ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen ja poliittiseen aiheeseen, joka on samaan aikaan myös syvästi inhimillinen, kuvailee Helka-Maria Kinnunen Lappeenrannan kaupunginteatterilta.

‒ Meille molemmille yhteistuotannossa mukana oleville teattereille on ehdottoman tärkeää, että esitys tavoittaisi myös ne ihmiset, joita se suoraan koskee. Apuraha tekee tuotannosta kiertueineen mahdollisen, Kinnunen kiittelee.

Espanjankielisen alkuperäistekstin suomentaa Lumi Eronen. Näytelmän skenografiasta vastaa Mimmi Resman Lappeenrannan kaupunginteatterilta.