Etusivu Lappeenrannan kaupunginteatterin tragikoominen Maaninkavaara on tarina suomalaisesta urheiluhulluudesta, juoksemisesta ja perhesuhteista
30.9.2019 13.00

Lappeenrannan kaupunginteatterin tragikoominen Maaninkavaara on tarina suomalaisesta urheiluhulluudesta, juoksemisesta ja perhesuhteista

Lappeenrannan kaupunginteatterin syyskauden toisena ensi-iltana nähdään Miika Nousiaisen menestysromaanin pohjalta kirjoitettu näytelmä Maaninkavaara. Kyseessä on Teemu Salohalmeen dramatisointi, joka esitetään ensimmäistä kertaa ammattiteatterissa. Näytelmän ensi-ilta on lauantaina 5.10. klo 19 pienellä näyttämöllä.

Maaninkavaara ilme-vaaka_370x246.jpgSirpa Riuttalan ohjaama Maaninkavaara on tragikoominen näytelmä suomalaisesta urheiluhulluudesta, juoksemisesta ja perhesuhteista. Näytelmässä juostaan paljon, mutta samalla pureudutaan elämän suuriin teemoihin. Riuttalan mukaan luvassa onkin moniulotteinen esitys, josta voi tunnistaa myös perinteisen suomalaisen perheen tarinan.

– Isän tarina on kertomus vieraantumisesta. Siitä, mitä tapahtuu, jos ei käsittele asioita eikä kohtaa kipeitä tunteita. Tyttären osalta kyseessä on tarina kasvamisesta ja oman äänen löytämisestä, perinteinen kasvutarina siis.

– Maaninkavaaran teksti on vaikuttava. Se hyppii yllätyksellisesti hauskasta vakavaan ja yllättää useasti.

Pienellä näyttämöllä nähdään kaksi näyttelijää. Isää, Martti Huttusta esittää Seppo Kaisanlahti ja tytärtä Heidi Huttusta Noora Koski. Kyseessä on Kosken ensimmäinen päärooli Lappeenrannan kaupunginteatterin lavalla.

– Näytelmässä seurataan Heidin elämää noin vuoden verran. Tuona aikana teini-ikäisen Heidin elämässä on suuria tapahtumia ja hän kulkee merkittävän matkan.

Maaninkavaara_Aki Loponen_370x246.jpg– On ollut kivaa päästä kokemaan uudestaan 15-vuotiaan tunneskaalaa. Lisäksi on aina mieluisaa, kun roolia pääsee syventämään jollakin erityisellä tavalla, kuten juoksemisella.

Maaninkavaaran lavastuksesta ja puvustuksesta vastaa Samuli Halla. Halla kuvailee lavastusta minimalistiseksi installaatioksi, jossa on ominaisuuksia sekä Martti-isän 1950-lukulaisesta arvomaailmasta, urheilu-teemasta että Heidin rakkaudesta maalaustaiteeseen. Vaikka lavastus ja puvustus ovat Hallan kädenjälkeä, on lopputulos syntynyt yhteistyönä.

– Lavalla nähdään erilaisia tihentymiä urheilumaailmasta, kuten esimerkiksi mitaleja ja pokaaleja, jotka ovat vaatineet erityistä panostusta. Niitä on haalittu kirpputoreilta, mutta myös lainattu. Esityksessä on esillä muun muassa meidän henkilökunnan omia ja sukulaisten pokaaleja.

Potkua näyttämölle juoksuradoilta

Maaninkavaara_kuva Aki Loponen_370x246.jpgNäytelmä on vienyt koko työryhmän myös juoksutreeneihin. Jo ennen varsinaisten näytelmätreenien alkamista Riuttala otti yhteyttä Lappeenrannan Urheilumiehiin, jotta työryhmä saisi juoksuvalmennusta. Sparraajaksi löytyi Jarmo Viskari, joka tunnetaan myös Alisa Vainion valmentajana.

– Kun esitys kertoo juoksusta, mielestäni meidän pitää itse juosta. Urheilumiesten kautta löytyi Jarkki, joka on ehkä Suomen paras! Riuttala kehuu.


Työryhmä on tehnyt säännöllisesti juoksulenkkejä ja esimerkiksi osa palavereista on pidetty pururadalla. Samuli Halla kertoo ennen produktion alkua pitäneensä juoksemista hankalana ja jopa hieman vastenmielisenä, mutta nyt viikossa taittuu jopa 33 km juosten. Halla toivookin juoksun juurtuvan osaksi arkeaan.

– Maaninkavaara-tekstin luettuani ensihavaintoni oli, että minulla ei ole tähän mitään tarttumapintaa, mutta juoksemisen kautta näytelmään on syntynyt suurempi rakkaussuhde. Maaninkavaara on suorastaan mullistanut elämääni ja sillä ajatuksella nyt mennään, että maratonia kohti.

Pienellä näyttämöllä nähtävä Maaninkavaara sopiikin erityisesti juoksusta ja urheilusta pitäville. Esityksen ohjaaja Riuttala suosittelee näytelmää myös teineille ja heidän vanhemmilleen.

– Uskon, että varsinkin vanhemmat miehet, isät ja teinit viihtyvät, sillä he voivat samastua esityksessä käsiteltäviin asioihin.

Maaninkavaaran esityksiä on 30.12. saakka.

Tietoa näytelmästä

MAANINKAVAARA
Ensi-ilta suurella näyttämöllä 5.10. klo 19

Käsikirjoitus Miika Nousiainen
Dramatisointi Teemu Salohalme

Rooleissa:
Martti Huttunen Seppo Kaisanlahti
Heidi Huttunen Noora Koski

Työryhmä:
Ohjaus Sirpa Riuttala
Lavastus ja puvustus Samuli Halla
Äänisuunnittelu Tomi Aronen
Valot Timo Hämäläinen
Ohjaajan assistentti Ella Silvennoinen
Videosuunnittelu Kimmo Pasanen

Lehdistökuvat:
Valokuvat Aki Loponen
kuvapankki.ekarjala.fi/main.php?g2_itemId=28320

Lisätietoja:
Ohjaaja Sirpa Riuttala
sirpa.riuttala@lappeenranta.fi
040 130 9159

https://lprteatteri.fi/fi/Ohjelmisto/Maaninkavaara