Etusivu ”Anna musikaalille mahdollisuus” Cabaret Lappeenrannan kaupunginteatterissa syksyllä
16.9.2019 12.00

”Anna musikaalille mahdollisuus” Cabaret Lappeenrannan kaupunginteatterissa syksyllä

Maailmankuulu ja palkittu Broadway- musikaali Cabaret saa ensi-iltansa 14.9. Lappeenrannan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. 1920- ja 30-luvun taitteen Berliiniin sijoittuvaa ja Iiris Rannion ohjaamaa musikaalia tähdittää näyttelijä Sanna Kemppainen.

 

Päähenkilö Sally Bowlesin rooli hämyisen Kit-Kat-klubin vetonaulana on Kemppaiselle hyvin mieleinen ja hän suhtautuukin musikaaliin suurella innolla.


– Otin roolin avosylin vastaan. On mahtavaa päästä tekemään aivan oikeaa musikaalia perinteisten puhuttujen näytelmien rinnalle.


Klubin vetonaulana toimiva Bowles on Kemppaiselle ristiriitainen hahmo. Henkilöhahmossa on hänen mukaansa syvyyttä ja rooli on muutakin kuin upeita lauluja ja kimaltavia asuja. 

Cabaret_mg_0613_WEB.jpg

   

Kaikki lähtee musiikista 


1920- ja 30-luvun rikas tyyli- ja muotihistorian syke on iskostunut hyvin Kemppaisen mieleen.


– Olemme keskustelleet kyseisestä aikakaudesta pukuloistoineen työryhmän kanssa. On tärkeää, että ajanjakso herättää etukäteen mielenkiintoa. Muun muassa ohjaaja Iiris Rannio on opastanut meitä kyseiseen aikakauteen perehtymisen kanssa. 


Sanna Kemppainen kertoo, että on valmistautunut musiikin ja tanssin täyteiseen rooliin aivan kuten muihinkin rooleihinsa. Musikaalin elementit ovat kuitenkin erilaiset kuin puhutun näytelmän, joten prosessi lähtee käyntiin musiikkiin ja koreografiaan perehtymisellä.


– Musiikkiteatteri on haastava laji, sillä siinä yhdistyvät laulamisen lisäksi myös liike, tanssi ja näyttely. Kaikki osa-alueet harjoitellaan pala kerrallaan ja nivotaan sitten yhteen. Musikaalissa musiikki on kaiken perusta. Se on hallittava ennen kuin voi jatkaa eteenpäin, Kemppainen sanoo.

Cabaret_mg_0662.jpg

Upeaa pukuloistoa 


1900-luvun alkupuolen art deco -suuntaus pukuloistoineen on sisällytetty Kemppaisen mukaan upeasti musikaaliin. Vierailevan puvustajan Timjami Varamäen suunnittelemat loisteliaat asut saavat näyttelijältä paljon kehuja. Lavalla tullaan näkemään aikakaudelle ominaisia asusteita kimaltavine paljetteineen. 


Mika Haarasen lavasteet kruunaavat visuaalisesti miellyttävän musikaalikokemuksen.


– Tapahtumapaikkana toimiva, seremoniamestarin pyörittämä Kit-Kat-klubi uhkuu ajan henkeä, Kemppainen hehkuttaa.


Musikaali on kokonaisvaltainen kokemus 


Kemppainen pitää teatteria helposti lähestyttävänä taiteenlajina, johon kuka tahansa voi tutustua tilanteesta riippumatta. Näyttelijäkonkari pohtii, että kaikenlaiseen teatteriin kannattaa genrestä riippumatta suhtautua avoimin mielin.


– Väitän, että musikaalin seuraaminen on aisteille hyvin kokonaisvaltainen kokemus. Ei kannata jäädä ajattelemaan, ettei osittain laulettu esitys soveltuisi normaalien puhenäytelmien ystäville.


Kemppainen kokeekin esitettävät kappaleet roolihenkilön monologeiksi, jotka vievät tarinaa eteenpäin samalla tavalla kuin musiikin väliinkin sijoittuvat kohtaukset.


– Moni saattaa pitää musikaaleja jonkinlaisena hömppänä, vaikka esitys on hyvinkin visuaalista ja vaikuttavaa katsottavaa. Cabaret-musikaali on monipuolinen kattaus musiikkia, tanssia ja draamaa hyvää juonta unohtamatta.


Teksti: Hanna Muukkonen


Joe Masteroff - Fred Ebb - John Kander

Cabaret

Suurella näyttämöllä 14.9.–31.12.

Ohjaus: Iiris Rannio

Liput: 42/37/27 €, opiskelijat ovelta 12 €

 

Osta lippu